Skip to main content

Made in Alkmaar

De visser met een hengeltje van amper drie meter vistte met maden en ving achter elkaar vis. Vaak niet groot, maar wel heel erg veel. De blauwe reiger had duidelijk een voorkeur voor die visser en niet voor mij. Ik ving dan ook niet zo veel, maar hoe wist die blauwe reiger dat? Ziet die het verschil tussen een vliegvisser en een vaste stok hengelaar? En weet ie dan dat die laatste meestal veel effectiever is? Het zou zo maar kunnen dat dit een van de aanpassingen is die dieren ondergaan in de door mensen gemaakte biotoop.

Eenmaal thuis moest ik er nog steeds aan denken. Nu ga ik niet graag met een vaste stok vissen omdat je dan meer vangt, maar wat maakte die hengelaar nu zo meer succesvol dan mij? En zo kwam ik op de gedachte dat het wel eens gewoon het aas kan zijn. Die hengelaar viste met maden en die zijn nu eenmaal onweerstaanbaar. Blijkbaar smakelijker dan mijn imitatie nimfjes. Mijn volgende gedachte was: dan moet ik dus maden imiteren en dat maakt mij even succesvol als die vaste stok visser. En zo ben ik op zoek gegaan op het internet naar bindpatronen van maden. Die blijken er genoeg te zijn. Maden worden nagemaakt in alle vormen, kleuren en maten. Sommige binden een enkele made na, terwijl anderen een heel bosje imiteren. Tussen al die variaties vond ik een mooi en heel gemakkelijk patroon dat leidt tot deze 'vlieg':

made

Het binden gaat eenvoudig op basis van witte chenille: knip een stuk of vier stukjes van ongeveer een tot anderhalve centimet af, houdt elk stukje even in een vlam van een kaars zodat het zwart kleurt, zet een tungsten kraaltje op een haakje 16 (of kleiner) en bindt de drie of vier stukjes chenille in zodat het een bosje vormt. Klaar. 

Nu heb ik dit patroon zelf nog niet kunnen uitproberen, al hoop ik het binnenkort een keer te water te laten. Ik ben benieuwd of mijn hypothese dat het verschil tussen de vlieg- en vaste hengel visser zit in het aas wordt bevestigd. Mocht jij het al eens willen proberen, laat het dan weten. Overigens zie je op internet dat dit patroon ingezet kan worden op stromend water en voor het vliegvissen op karper. Dus allerlei toepassingen waar we mee kunnen experimenteren. Zo wordt iets heel ouds, het vissen met maden hebben we waarschijnlijk allemaal wel eens in ozne jeugd gedaan, weer tot wat nieuws.

 

 

  • Hits: 658

Lid worden?

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.