Skip to main content

Vissen op de Somme

door Bart

Als tweede deel van onze vakantie gingen we dit jaar naar de Picardie in noord Frankrijk en zaten daar in de vallei van de Somme. Die rivier kennen we vooral van de Eerste Wereldoorlog, maar kan je er ook op vliegvissen? Dat bleek wonderwel goed te gaan.

Juli en augustus met de boot op het Alkmaardermeer, leuk vissen maar moeizaam vangen

door Frits van Merkenstein

Juli en Augustus viste ik met Hans voornamelijk op het Alkmaardermeer. Vangsten zoals vroeger bleven uit, maar het genoegen is er nog steeds.

Vliegvissen op de Amblève

door Bart

Elke vakantie komt met z’n verwachting. Wat zou onze twee weken aan de Amblève me opleveren, behalve gezinsontspanning, wat vliegvissen betreft? Na afloop kan ik zeggen: meer dan ik verwachtte.

Nieuwe wegen, nieuwe vliegen?

De Ardennen vormen het meest dichtbij gelegen stromende water met forel en vlagzalm en ik heb er nog nooit gevist. Is dat niet eigenaardig? En zoals bij elke nieuwe visbestemming denk ik: je hebt er vast heel veel nieuwe vliegen voor nodig. Toch?

door Bart

Wat wil je voor Vaderdag?

Elk seizoen heeft zo z’n charme voor het vliegvissen, maar de zomer wordt in onze Noord Hollandse omgeving wel steeds moeilijker. Vooral van de kant is de uitdaging om in deze tijd een mooie stek te vinden het grootst van alle seizoenen. Dat vraagt weer wat creativiteit van ‘ons vliegvissers’ en laten we daar nu juist van houden!

De Joost Stolk Memorial 2023

Samen vissen heeft geen aanleiding nodig, mag je denken, maar soms helpt het wel, zoals afgelopen weekend. Toen organiseerde onze Activiteiten Commissie de jaarlijkse Joost Stolk Memorial. Een goede reden om, inderdaad, weer eens samen te gaan vliegvissen.

KYLL BLUES

door Jan Spruit

Ik ga al dertig jaar regelmatig naar de Kyll. Eerst vaak met clubmaten maar de laatste jaren ook alleen. Nu ging ik weer maar hoe zou het er zijn na die grote overstromingen van vorig jaar? Recente berichten van onze clubleden waren gematigd positief, al was het er een paar weken terug nog te koud voor enig insectenleven. En nu?

Februari en maart: toch nog snoek, een bijzondere vondst en twee ‘historische’ momenten

door Frits Merkenstein

In februari en maart vistte ik minder dan in de maanden ervoor, maar ving beduidend meer en waren er voor mij twee 'historische' momenten. 

Hoe een stekelbaars een forel vangt

door Jelke

De datum van 1 maart stond al geruime tijd in mijn agenda geblokt als visdag met Bart en Martien. Het is inmiddels een traditie geworden dat we in deze maand op de welbekende NNVV visvijver Baggelhuizen achter forel aan gaan. Het water is dan koud, de vis is sterk en onze verhalen ook.

Trip naar Baggelhuizen (met dank aan de penningmeester)

door Jan Spruit

Afgelopen week ben ik met twee maten naar Baggelhuizen gegaan, mede dankzij een tegoedbon die ik tijdens de nieuwjaarsveiling van onze club gewonnen had. Andere clubleden lieten al weten dat het er weer goed vissen - en vangen - is. En Baggelhuizen stelde ons weer niet teleur.

Tussen Waan en Wijsheid No4: vangkans, meten is weten?

door Bart

Het is een wens die elke visser heeft: kan ik mijn vangkans van te voren bepalen? We kennen het gevoel allemaal: je hebt staan vissen, niets gevangen en achteraf denk je: wat heb ik daar staan doen? Was het eigenlijk kansloos? Had ik dat vooraf kunnen weten? Bestaat er zoiets als een vangkans-algoritme?

Vangdrang genoeg maar vangen een stuk minder

Door Frits van Merkenstein

We zeggen altijd dat vangen niet zo belangrijk is, het gaat om buiten zijn, samen zijn met je maten, de spanning wanneer de aanbeet komt, “just being there” etc. Kortom “the hunt is sweeter then the kill”, in ons geval dan “the catch” want vanzelfsprekend doen we altijd aan catch en release.

Vang drang

door Bart

Ken jij ook dat onrustige gevoel als je ‘het’ al enige tijd niet hebt gedaan? En dan bedoel ik natuurlijk vliegvissen, wat anders? Die kriebels namen bij mij dusdanige pathologische vormen aan dat ik erop uit moest. Voorntjes vangen, achter de snoek aan of toch een forel op een vijver proberen te vangen?

Serial killer

Ik kijk naar buiten en zie een bevroren wereld. Dat bekent niet vissen dit weekend. Dan wenkt mijn vice om mijn vliegendozen aan te vullen voor wat hopelijk komend jaar gaat komen. Wat extra droge vliegen voor een Duitse rivier? Of nog wat redtags voor in de grachten als die weer ontdooid zijn?

door Bart

Koppel in de gracht

Afgelopen zondag was het weer tijd voor onze jaarlijkse koppelwedstrijd in de grachten van Alkmaar. De omstandigheden leken ideaal: goed koud, helder weer en om tien uur ’s ochtends nog rustig in de straten. Maar vonden de vissen het ook een goed moment voor een uitstapje boven water?

Oktober en november waren dit jaar wel wat “ondermaats”

door Frits van Merkenstein

De vangsten van de afgelopen twee maanden waren niet best, zowel wat de grootte van de vis als aantallen betreft.

verjaardag snoek

In mijn vorige verhaal vertelde ik over mijn dorpsvijver in Bergen, waar ik weer enkele snoeken in aan heb getroffen. Lekker water dus voor deze herfst. Maar kan ik die snoeken ook daadwerkelijk vangen?

door Bart

Lekker water

door Bart

Een van de leuke bijkomstigheden van vliegvissen is dat je de seizoenen bewuster meemaakt. Het weer is van grote invloed op het vliegvissen. Zo kent elk seizoen zijn eigen technieken, mogelijkheden, vistypen en ga maar door. En het verstrijken van de seizoenen brengt me ook telkens weer naar ander water.

Van de schaambaarsjes en Zwitserse baars naar wat knappere baars in augustus en september?

door Frist Merkenstein

Begin augustus plaatste ik een stuk op de Poldernimf over de magere resultaten wat betreft de vangsten met de streamer in juni en juli. Ik heb in die periode, ook de afgelopen twee maanden, voornamelijk op het Alkmaardermeer gevist en af en toe in het NH kanaal en een keer in de stad.

Casting Challenge 2022

door Ferry Hoogakker

Gisterenmiddag op zondag 9 oktober was het dan zover. Na een week uitstel vanwege weersperikelen hadden we een prachtige zonnige dag voor onze Casting Challenge 2022. Oké,  wel met zo af en toe wat vervelende windvlagen en die kwamen natuurlijk altijd op het moment  dat je serieuze worp onderweg was voor de punten.

Destinatie Zweden

door Bart

Dit jaar gaan we met het gezin niet naar Zeeland, maar naar Zweden. Natuurlijk is het een gezinsvakantie, maar een beetje vliegvissen moet wel kunnen. De vraag is of ik me in dit aardse paradijs voor vliegvissers een beetje in kan houden? En hoe doe je dat eigenlijk, vliegvissen in Zweden?

Unnan river Sweden

door Jelke Boersma

Een kort verslag van mijn visavonturen in Zweden. Hoe een oude bekende vliegvisser toch onverwachts nog langs komt en dat een ogenschijnlijke visloze rivier een gouden watertje blijkt te zijn.

Met de streamer in juni en juli: over magere vangsten, een flytyers block, schaambaars, Zwitserse baars en de baars filets van Dil.

Eind maart, na afloop van het seizoen waarin met de streamer gevist mocht worden, kondigde ik al aan dat het van mijn kant de komende twee maanden wat stil zou worden op de Poldernimf. Het vissen met de nimf, zeker in Nederland, heeft toch al niet mijn voorkeur en inspireert mij ook zelden tot verhalen. Wat dat betreft is de naam Poldernimf voor mij niet echt van toepassing.

Visavontuurtje in Frankrijk 2022

door Jan Spruit

Door een aantal oorzaken besloten we dit jaar al op 1 juni naar Frankrijk te vertrekken. Ik moest wel even slikken, want dan zou ik het grandioze jubileum van 40 jaar Poldervlieg missen.

Tussen Waan en Wijsheid No 3: Regen

door Bart

Vliegvissen vraagt behalve kunde ook veel kennis. Maar waar halen we die kennis vandaan? We geven veel kennis aan elkaar door, maar is die gebaseerd op onze individuele ervaring, collectief opgebouwde inzichten of wetenschap? In deze serie ga ik op zoek naar zes hardnekkige waarheden waarin veel vliegvissers geloven. Zijn het mythes of is het feitelijke kennis? Deze keer: als het regent, vang je meer.

Castingclub Poldervlieg

door Jelke

Op zaterdag 9 Juli was er weer een werples van de Castingclub van de Poldervlieg. Om 10 uur verzamelden wij ons in het recreatiegebied het Geestmerambacht

Tussen Waan en Wijsheid No 2: volle maan

door Bart

Vliegvissen vraagt behalve kunde ook veel kennis. Maar waar halen we die kennis vandaan? We geven veel kennis aan elkaar door, maar is die gebaseerd op onze individuele ervaring, collectief opgebouwde inzichten of wetenschap? In deze serie ga ik op zoek naar zes hardnekkige waarheden waarin veel vliegvissers geloven. Zijn het mythes of is het feitelijke kennis? Deze keer: als het volle maan is, vang je meer.

Vliegvissers zonder bindingsangst

door Jelke

Deze week rondde ik de laatste vliegbindavond af in een reeks van bindlessen voor onze nieuwe clubeden Mike, Alex en Thomas. Ze hadden al eerder bindlessen van Ruard en Roland gehad dus de basisvaardigheden hadden deze mannen al aardig onder de knie. Op deze slotavond stonden de klinkhamer en parachute Adams op het programma. Niet de meest gemakkelijke bindpatronen overigens.

Tussen Wijsheid en Waan. No. 1: oosten wind

door Bart

Vliegvissen vraagt behalve kunde ook veel kennis. Maar waar halen we die kennis vandaan? We geven veel kennis aan elkaar door, maar is die gebaseerd op onze individuele ervaring, collectief opgebouwde inzichten of enige mate van wetenschap? In deze serie ga ik op zoek naar zes hardnekkige waarheden waarin veel vliegvissers geloven. Zijn het mythes of is het feitelijke kennis? Deze keer: als de wind uit het oosten waait, vang je minder.

40 jaar jong: het Poldervlieg jubileum weekend @ Baggelhuizen

door Bart

Veertig worden is voor de meeste jarigen een feest met een donker kantje. Zonder dat iemand het hardop zegt, voel je dat je ‘op de helft bent’. Maar voor een club geldt dat niet. En zo vierden we afgelopen weekend zonder enige ingetogenheid het feit dat we een van de oudste vliegvisverenigingen van Nederland zijn. En ‘very alive and kicking’ bleek tijdens het weekend.

In het voorjaar naar noord Italië

door Roland Hulskamp en Ferry Hoogakker

Voor de derde keer op rij zijn wij naar Noord Italië geweest. Anders dan de voorgaande keren, gingen we nu in het voorjaar.

Vissen tijdens weekendje met Hanneke ?

door Erik van Soest

Het is ons allemaal bekend dat vissen tijdens een vakantie of weekendje weg met gezin of echtgenote/vriendin geen optimale combinatie is, uitgezonderd voor degene wiens wederhelft dezelfde hobby beoefent. Voor de meesten van ons is dat niet zo en zo ook niet voor mij.

Via de Lenne naar de Kyll

door Jelke Boersma

Al maanden geleden maakten mijn zoon Mart en ik de afspraak om weer eens samen te gaan vliegvissen op stromend water.

Laatste avond voorjaar 2022: samen vissen

door Jan Spruit

Op 12 mei vond de laatste reguliere clubavond van het voorjaar plaats. In juni volgen nog diverse leuke activiteiten, waaronder de jubileum viering (40 jaar alweer) en daarna gaan we in september weer van start in De Geist.

Een schooltje stekelbaars

door Bart

Deze zomer ga ik voor het eerst van mijn leven naar Zweden. Hoewel het geen vliegvisvakantie wordt, gaat de hengel met bijbehoren natuurlijk wel mee. Maar wat kan ik verwachten?

Neil Patterson Trofee 2022

door Bart

Dit weekend was het na twee jaar van afwezigheid, weer tijd voor de Neil Patterson Trofee. Een traditie die even door COVID werd getart, maar toch weer z’n weg vond naar onze club.

De laatste maand op jacht naar de roofvis

Dit is mijn laatste verslag van mijn jacht op roofvis, want binnenkort sluit het seizoen en bereid ik mij weer voor op het vliegvissen op baars in de meer zomerse maanden. Deze keer een snoek gevangen en van alles geprobeerd. Het was een weerbarstige maand.

Februari 2022, het begon zo goed maar……

door Frits van Merkenstein

Het is 1 februari en ik sta aan de Huiswaard in Alkmaar. Om half twee begonnen met vissen en binnen een kwartier kwam snoek nr. 17 van dit seizoen in het net.

Boekbespreking: How to Think like a Fish door Jeremy Wade

door Dirk Barendregt

Iedereen die zich met vissen bezighoudt, heeft weleens  bij Discovery naar ‘Rivermonsters' gekeken. Niet iedereen is er enthousiast over. Maar toen twee jaar geleden een boek van zijn hand verscheen, was ook ik als bioloog geinteresseerd.

Van groene jasjes en paarse vliegen

door Bart

Deze week ging ik voor de tweede keer dit jaar naar Baggelhuizen. Afgelopen jaar leek het me een leuk idee om Ruard, mijn leermeester in de vliegviskunst, mee te vragen.

Het vervolg van mijn zoektocht naar de winterbaars

door Frits van Merkenstein

In november 2021 plaatste ik een artikel over mijn zoektocht naar de baars in de stad in de winter. Door omstandigheden viel december uit maar in januari 2022 heb ik toch het experimenteren en zoeken voorzichtig, met inachtneming van mijn wat beperktere mobiliteit, weer opgepakt.

De drie snoekjes

door Jan Spruit

Ik weet niet hoe het met jullie is, maar tot nu toe is deze zachte winter niet echt succesvol voor mij wat betreft het vangen van snoeken.

Dromen van Daddy

door Bart

Ken jij dat, dat je in bed je gedachtes wilt laten gaan over iets prettigs, om minder fijne herinneringen van de dag te verdringen? Dan denk ik vaak aan vliegvissen. Ik zie mezelf staan in een mooie beek, rustig rondkijkend om me heen. Vogels fluiten, het water kabbelt en onder een overhangende tak draait een grote forel haar rugvin door het oppervlak.

Werd het de martelgang van Kromme Leendert of gewoon de weg terug?

door Frits van Merkenstein

Dat was even schrikken, die ochtend van 30 november. Na een onrustige nacht vroeg opstaan, ontdekken dat je rechterbeen en arm niet meer goed doen wat jij wilt en dat de spraak ook te wensen overlaat.

De Belofte van Baggelhuizen

door Bart

Het is de tijd van het jaar dat het vissen in de grachten op stoom komt en de snoek nog een late poging doet haar buik te vullen voordat het water echt koud wordt. Waar menigeen somber naar buiten kijkt omdat de blaadjes van de bomen zijn gevallen en de mist het wint van zonneschijn, is de beste tijd van het jaar voor de Noord Hollandse vliegvisser aangebroken.

Mijn baarschallenge is een zoektocht ……. waar blijft de grote baars in de winter?

door Frits van Merkenstein

Al vele jaren is het zo dat ik van het vissen op baars zo tegen december afscheid neem en dat ze pas begin juni weer in beeld komen. Ik heb het dan niet over de ondermaatse baarsjes die je met een nimfje in de grachten langs de kanten nog wel kan vangen.

De snoek was los!!

door Frits van Merkenstein

Eigenlijk was het de bedoeling om 24 november met Hans Kluken bij het Kolhorner Diep te gaan vissen. Altijd een wat tricky stek omdat er niet zo snel een alternatief in de buurt voorhanden is als ze het daar niet doen en daar is bij het Kolhornerdiep niet echt een peil op te trekken.

Corixa 0,0

door Bart

We komen al weer aan de laatste vlieg van onze bindwedstrijd en daar had ik nog niet van gehoord. Corixa? Dat klinkt meer als een achoholvrij biertje dan een vlieg. Zo'n gekke gedachte was dat nog niet, bleek toen de FlyFishing & FlyTying op mijn deurmat viel.

Nesbos 2021

door Jan Spruit

De eerste clubbijeenkomst, georganiseerd door onze onvolprezen activiteiten commissie was in de buitenlucht op zondag 29 augustus 2021, samen vissen in het IJsselmeer bij Andijk resp. Schellinkhoek.

De eerste maanden met een streamer!! Het liep niet soepel, in meerdere opzichten

door Frits van Merkenstein

Het was, ook van mijn kant, erg stil de laatste maanden op de Poldernimf wat betreft kopij. Nu zullen de maanden april en mei van mij toch al weinig kopij opleveren.

TWEE EN EEN HALF

door Jan Spruit

In mijn vorige artikel over forelvangsten in het GMA schreef ik dat ik nog terug zou komen op een doos met vliegen van maximaal twee en een halve centimeter. Volgens de visserij wetgeving mag je in de maanden april en mei niet vissen met kunstaas, behalve kunstvliegen van maximaal 2 ½ cm.

FOREL IN HET GEESTMERAMBACHT, ze doen het toch!

door Jan Spruit

Dinsdag 30 maart 2021 was een behoorlijk warme dag. Besloten het voor de tweede keer te proberen op het Geestmerambacht (verder GMA). De eerste keer was een paar weken geleden met wind 6 en rond de middag. Niks dus toen.

De Snoekbaarschallenge is dan wel afgelopen, de experience gaat in maart nog door

door Frits van Merkenstein

Officieel was de challenge dan voorbij, maar mijn pogingen om toch een snoekbaars te vangen gingen in de maand maart gewoon door.

Met de spider

door Bart

Het weekend zag er wat vissen betreft aanvankelijk somber uit. Het waaide al sinds dinsdag en de atmosfeer was onrustig vanwege zich opvolgende depressies. Het gemoed van de visser is dan vaak navernant.

Februari, de laatste maand van de Snoekbaars experience of …

door Frits van Merkenstein

"Je moet niet zoeken maar vinden" schreef Martil Bril in een van zijn gedichten.

Met de streamer vissen in maart?

door Frits van Merkenstein

Dit artikel had eigenlijk in maart 2020 al geschreven en op de Poldernimf geplaatst moeten worden. Aanleiding was het artikel “Clash of the Titans” van Bart de SP, niet zozeer de clash zelf maar wel de datum van de Clash.

SB-X no. 9

door Jan Spruit

Maandagmiddag  22 februari 2021 was het mooi weer en had ik weer eens even wat vrije tijd.

Wat gedachten over hengels, lijnen en doe het zelven. Deel 3

door Frits van Merkenstein

En dan uitdaging nummer 2, de Beverkoog.

Wat gedachten over hengels, lijnen en doe het zelven. Deel 2

door Frits van Merkenstein

Ik schreef al dat ik altijd op zoek ben naar de meest geschikte lijn voor specifieke omstandigheden en/of vistechnieken en dan ook nog met de hengel die ik het liefst in die situatie inzet. En dat kan soms heel specifiek zijn.

Wat gedachten over hengels, lijnen en doe het zelven: deel 1

door Frits van Merkenstein

Dit stuk gaat over het kritisch toetsen van de lijnklassering van hengels, mijn ervaringen daarmee en tenslotte hoe ik al experimenterend en knutselend probeerde combinatie van lijnen en hengels aan te passen aan mijn wensen.

De jacht op snoekbaars gaat door in januari

door Frits Merkenstein

Even geen tijd en zin na 1 januari, maar het weer in die periode hielp ook niet mee. Maar 5 januari kreeg ik toch wel even de kriebels en een wat langere droge periode was een mooie gelegenheid om een stek te bezoeken waar ik in een grijs verleden ook regelmatig snoekbaars ving.

SB-X-8 Ofwel De Snoekbaars Experience( SB-X): Poging 8 op de snoekbaars

door Jan Spruit

Oostenwind, temperatuur 3 graden, beetje zon en wolken...

SNOEKBAARS EXPERIENCE SB-X-7> poging nr. 7

door Jan Spruit

Vorig jaar was er tijdens de voorbereidingen van Frits c.s. eerst sprake van de Snoekbaars Challenge. In goed Nederlands “uitdaging”. Op het laatste moment werd de werktitel veranderd in Snoekbaars Experience (“ervaring”). Mijn voorstel zou zijn om het toch maar Uitdaging te noemen.

Made in Alkmaar

door Bart

Toen ik laatst in de grachten van Alkmaar viste, zag ik naast mij twee dingen die me aan het denken zette: een hengelaar met vaste stok en een blauwe reiger. De eerste ving voorntjes aan de vleet en de tweede at die met regelmaat op. Mooie symbiose.

Mijn snoekbaars experience in december 2020

door Frits van Merkenstein

Misschien is het terugkijkend beter het woord snoekbaars maar even weg te laten...

DIEPSMEERPARK: VERGANE GLORIE?

door Jan Spruit

Sinds een jaar of 6 vis ik regelmatig in het Diepsmeerpark (DMP). In de winter op snoek en in de zomer op voorn. Tot vorig jaar was het altijd wel raak, een of meer snoeken en ’s zomers soms 40-50 voorns op een dag

Tight lines

door Bart

Dit is niet alleen de tijd van goede voornemens, maar ook van wensen voor het nieuwe jaar. In ons geval - en dat geldt waarschijnlijk alleen voor vliegvissers - vallen die twee prettig samen: tight lines!

Twee patronen voor boobies (maar dan zonder boobies)

door Frits van Merkenstein

In het artikel over zinkende lijnen op de Poldernimf had ik al aangegeven dat het vissen met boobies en een snel zinkende lijn met een leader van ca 1 meter een oplossing kan zijn om te garanderen dat je in de “snoekbaarszone” blijft.

Size matters

door Bart de Steenhuijsen Piters

Afgelopen week ben ik geopereerd aan een hernia en hoewel ik heel goed herstel, is het nog iets te vroeg om een flinke snoek uit het water te hijssen. Dan maar wat gaan binden. Staand binden in mijn geval.

Snoekbaars EXP: weer mislukt

door Jan Spruit

Vanmiddag was het mooi weer en mijn schoonzus kwam op bezoek, genoeg argumenten om te gaan vissen dus.

DE WHISKY AVOND 2020 DIGITAAL

door Jan Spruit

Hoe kan dat nou, ……..digitaal whisky drinken? 2020 is voor de hele wereld een vreemd jaar door het coronavirus. Alle oude vanzelfsprekendheden lijken ver weg. Dat heeft ook zijn effecten op het verenigingsleven, in het bijzonder ook bij onze geliefde Poldervlieg.

De snoekbaarschallenge pardon experience tot nu

door Frits van Merkenstein

Zinkende lijnen, een vergroting van je mogelijkheden

door Frits van Merkenstein

In zijn aandeel in het artikel over de snoekbaarschallenge gaf Martien Boersen al het nut en noodzaak aan van zinkende vliegvislijnen bij het snoekbaarsvissen op het diepere water. Er was nog wel sprake van een alternatief met behulp van een drijvende lijn en al ik zie ik daar zelf nog wel beperkingen in, ik ga het toch eens proberen.

Lid worden?

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.