Skip to main content

SB-X no. 9

Na weken klussen op zolder wilde ik al eerder gaan vissen, maar ja, toen lag er weer ijs. Omdat wij in Noord-Holland zoveel mogelijkheden hebben eerst enige keuzestress. Ga ik op de voorn in Alkmaar (nee, filmpje van Jelke over vissende kormoranen stemde niet vrolijk). Dan op de onlangs uitgezette forel in het GMA? Nee, die bleven nog wel even zwemmen, temeer omdat alles moet worden teruggezet. Dus gekozen voor de negende en laatste poging om – in het kader van de Snoekbaars Experience (verder: SB-X) een snoekbaars te vangen.

De eerdere acht pogingen resulteerden in of niks of een of meer fraaie snoeken. Eind deze week loopt de wedstrijd af. Laatste kans op de eer en een fles whisky!

Bij het begin van de SB-X had ik met behulp van Google Earth een lijst gemaakt van potentiële stekken. Deze kennis werd aangevuld met de tips die in het begin op de Poldernimf verschenen van diverse auteurs. Een aantal plekken had ik nog niet geprobeerd, dus daar maar eens heen met de zinklijn en drijvende streamers. Allereerst bij het pontje van Akersloot. Bij de P-plaats trof ik vier vissers die een groot aantal hengels paraat hadden staan en een deel met wakers in het water. Waren al lang bezig en niks gevangen. Volgens hen ook de bootjes niet die langskwamen. Hoopvol begin. Het pontje veroorzaakte veel kolkend water, maar er joeg niks dat wilde bijten.

Door naar West-Grafdijk. In de N 244 ligt een grote duiker annex viaduct waar je op 4 plaatsen kunt vissen. Grappig is dat aan twee kanten er een soort half looppad onder is tot een verstelbaar soort sluisdeur. Als ik snoekbaars was, zou ik daar liggen. Maar niks dus. Was net weer boven aangekomen, stopte daar een terreinwagen van Sportvisserij MidWest en werd ik voor het eerst in meer dan 20 jaar gecontroleerd. Ik weet nog de laatste keer, dat was op een zondagmorgen samen met Milco, toen ik nog met mijn politie legitimatie moest zwaaien in Heerhugowaard, omdat Milco zijn papieren vergeten was. Werkte wel. Aardige BOA nu van SVMW, praatje gemaakt over de forellen uitzet GMA en de SB-X competitie. Vond hij interessant.

Door naar Driehuizen. Stond net de spullen uit de auto te pakken toen er een motorfiets stopte, die wat aan zijn meters ging prutsen. Hij riep: Vang je wat? Ik: Nee! Hij: ik ben ook een soort van aan het vissen! Ik:? Toen ik naar hem toeliep, bleek het een motoragent in burger op een burgermotorfiets. Er schijnen in de polder veel klachten te zijn over asociaal weggedrag en lawaai door motorrijders. Daar viste hij dus op. Leuk gesprek, vooral toen ik mij als oud collega (en oud motoragent Rotterdam) bekendmaakte. Maar niet gezegd dat dat in 1979 was, dan lijk je zo oud hè.

Twee dames op de fiets vroegen mij in Driehuizen nog of het linksaf was naar de galerie van Nic. Jonk. Enigszins afgeleid zei ik “ ja, maar die zal nu wel niet open zijn op maandag in coronatijd”. “Nee, voor een andere keer” zeiden de schoonheden op leeftijd. Later realiseerde ik me dat de galerie in Noordschermer ligt. Stuk verder maar wel links dus. Altijd verwarrend met al die plaatsen in de Schermer. Bovendien staat daar in 3huizen een beeld van Nic bij de brug. Maar belangrijker: de vissen beten ook hier niet..

Schermerhorn dan bij het gemaal. Er werd niet gespuid en ze deden niks. Ursem Mijzenpolder idem.

Na 40 km rijden en 5 stekken maar naar huis. Helaas, geen eer, geen whisky, na negen (9!)  pogingen in het kader van de SB-X.

Thuis de lijn eraf gehaald en gereinigd. Volgende winter toch weer eens proberen om een snoekbaars met de vlieg te vangen, de uitdaging blijft wel kriebelen. Volgende week maar eens op de forel proberen!

  • Hits: 574

Lid worden?

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.