Skip to main content

Met de spider

Zo ook bij mij, want sinds enige tijd heb ik de gewoonte om op zondag er even tussen uit te gaan met Jelke. Dan gaan we naar Alkmaar en scharen ons tussen de doodaas- en andere vissers. Soms is het koud, krijgen we een bui over ons heen en blijft het bij een enkel visje. Maar de afgelopen tijd, sinds de laatste vorstperiode, is het goed vissen in de grachten. Zo ving ik vorig weekend 23 voorns en koolbleien, vaak van mooi formaat. Al doende leert men en weet ik wat op dit moment de hotspots in de grachten zijn. Een daarvan is rechttegenover de Waag, een gracht die er loodrecht op staat. Niet verder vertellen, he, maar daar vang je altijd wel wat. Dat zie je ook aan de fuutjes die er vrolijk hun maal binnenhalen.

Eerder deze week deelde Jan de nieuwe vlieg met ons die we kunnen binden en waarmee we een vis moeten zien te vangen. Deze keer is het een spider. Ik vind dat een leuke vlieg die me meteen aan Ruard doet denken. In mijn beginjaren als vliegvisser heeft hij mij veel vliegen voorgebonden en erover verteld. Spiders waren wel zijn specialiteit en hij zat toen zelfs in een internationaal spider forum. Spiderman noemden we hem, met enig ontzag. Op de Kyll heb ik ook wel eens met spiders gevist en daar mooie forellen mee gevangen. Hoewel het vissen met een droge vlieg het mooiste blijft, is een aanbeet van een forel op een spider ook heel spectaculair. Later ben ik ook spiders gaan gebruiken om op voorns te vissen. Dan gebruik ik steevast de Partridge & Orange spider omdat naar mijn ervaring Nederlandse voorns iets hebben met rood en oranje.

En dus bond ik een triootje voor de bindwedstrijd en keek naar het weerbericht. Nog steeds onrustig weer op zaterdag en zondag. In ieder geval te veel wind om naar het Geestmerambacht te gaan. Op zondagochtend was ik echter niet meer te houden en wilde er even tussenuit. En ik dacht: dit is mijn kans om een vis te vangen op een spider en wel voordat onze gepensioneerde clubleden dat door de week al voor mij hebben gedaan. Dus mijn hengel in de auto gelegd en naar Alkmaar gereden. Daar aangekomen kreeg ik een appje van Jelke dat hij er ook aankwam. De wind in de stad viel me mee en ik spoedde me naar m'n favoriete hotspot. Aan mijn tippet had ik een standaard, verzwaarde redtag als topvlieg gebonden en daar niet te ver boven een Partridge & Orange spider. Dit alles aan een intermediate/langzaam zinkende lijn van Barrio. In de stad vis ik graag met mijn DAM Exquisite #4 hengel waarvan Ruard de top heeft gerepareerd na een breuk. Het is nog steeds en prettig hengeltje met redelijk zachte actie. Ik werp eenmaal in en zie rechts van mij wat vis het oppervlak beroeren. Ik werp nogmaals, richting Waag, laat mijn vliegen afzinken en strip langzaam binnen. Bingo, ik haak een visje en tot mijn plezier meteen op de spider. In mijn kinderlijke enthousiasme app ik de foto direct naar de club. En ja, toegegeven, een beetje winnaarsmentaliteit is mij niet vreemd.

spider1

Ik werp weer in en zie Jelke aankomen. In korte tijd vangen we tientallen vissen. Ik vang zelfs een doublette van twee knijters van voorns, elk wel 35 cm groot. Mijn hengel staat er helemaal van krom en ik moet ze echt drillen. Jelke komt met zijn netje goed van pas, want die twee vissen had ik niet aan mijn 12/00 tippet uit het water kunnen hijssen. Dan krijgen we bezoek en stelt een reiger zich strategisch tussen Jelke en mij op. Met een schuine kop bekijkt hij onze verrichtingen. Jelke haakt ook een doublette, maar dat heeft de reiger ook gezien. Meteen duikt hij op de grootste vis en gaat ermee vandoor. Even wijst de hengel van Jelke hem na en vraag ik mij af hoe hij een reiger gaat drillen. Maar dan knapt zijn tippet en is de vogel gevlogen, met spider en al.

Na anderhalf uur vissen laten we het erbij, tevreden met wat we hebben gevangen. Ik bedenk me dat ik net een appje naar de club heb gestuurd dat er 400 kg regenboogforel in het Geestmerambacht is uitgezet. Zou de hele club daar nu heengespoed zijn, terwijl ik ondertussen met de spider een vis in de grachten vang? Een beetje complotdenker - en daar zijn er wat van in deze tijden - ziet hier vast een vooropgezet plan in. Maar niets is minder waar en gun ik iedereen zijn visplezier. Vandaar dat appje over de uitzetting die nog niet publiekelijk bekend is gemaakt. Ik hoop het komende tijd ook op het GMA te proberen. Twijfelachtig of ik net zo succesvol zal zijn als in de grachten, maar vissen op forel vind ik toch telkens weer een spannende ervaring. Of overschat ik nu die uitgezette forel en gaat er niets boven een echte, Hollandse voorn?

spider2

  • Hits: 639

Lid worden?

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.