Skip to main content

FOREL IN HET GEESTMERAMBACHT, ze doen het toch!

Maar dit keer niet te vroeg en niet te laat. Zo tot de schemer, maar wel zorgen dat we voor de avondklok om 21.00 uur thuis konden zijn. Overdag alles klaargezet en nagekeken en om 16 uur van huis vertrokken. Anka zou later ook nog langskomen met haar eigen autootje en wat nordiccen. Geparkeerd aan de Zuid-Oosthoek en langs het restaurantje naar de Oostzijde gelopen.

Herinnerde mij dat we 30 jaar geleden toestemming hadden om de hafjes, tegenwoordig zwembaaien genoemd, open te maken. Aan beide zijden van de dammetjes mochten we met vereende krachten de stenen wat verwijderen, zodat de vis ook de hafjes in kon zwemmen. Daar gingen we dan wadend vissen. Tegenwoordig zitten er dunne pijpen tussen het meer en de baaien en hier en daar staat ook nog een pompinstallatie. Dat verhindert echter de blauwalg niet om elk jaar weer te verschijnen. Zeker sinds de afsluiting naar de aanhechting met het NH-kanaal is dat erg geworden, ondanks een heel dure herinrichtingoperatie. Niet alles is een verbetering. En dan wil men ook nog de toeristische functie gaan versterken met pret en vermaak tenten en festivals. Schande! Teken de petitie daartegen!.

Bij aankomst was het erg druk met recreanten, alsof er geen corona was, maar rond 17.30 uur werd het zeer rustig. Ik liep naar een dammetje bij baai 6/7, klauterde daar een stukje op en genoot van mijn net bij Bert Handy Fish aangeschafte Vision Onki 10 ft voor # 7. Eerst maar eens een Wooly Bugger erop. Vliegvisvest uit, jas uit, want warmer dan ik had gedacht.

Hengel werpt als een speer, maar geen aanbeten. Na een uurtje wat streamertjes geprobeerd te hebben, wilde ik een boterham eten. Maar ook geen vistijd verspillen. Bovendien meende ik af en toe een vis te zien stijgen, buiten bereik, maar toch. Had de hoop dat ze later meer naar de kant zouden komen. Na enig nadenken een Floating Fry op de punt en op een droppertje een Gogo nimf, die als een soort ankertje fungeerde. Er was een lichte NW wind opgestoken en de vliegen dreven zo langzaam van NW naar ZO, terwijl ik wat at en af en toe opnieuw inwierp. Na een poosje wat actiever gaan vissen, langzaam strippen, af en toe een pauze en opeens, bang, een forse aanbeet op de floating fry die net onder het oppervlak zweefde (door de nimf op de dropper denk ik). Mooie regenboog, sterke vis ook die flink vocht en ik was meteen weer alert. Snelle foto en via het net retour, hij zwom snel weg.

Janforel2

Er waren nog wat wandelaars en na enig zoeken en bellen had Anka mij gevonden. Zat een poosje te zonnebaden en maakte wat foto’s van mij bij de ondergaande zon. Maar ja, toen beten ze niet. Rond 20 uur vertrok zij en ik stond te rekenen. Inpakken, teruglopen, spullen in auto en rit naar huis (voor 21 thuis was verplicht tot 1 april). Doorvissen tot iets na 20.30 dus en dan tempo maken. Maar de Fry deed niets meer en de stijgende vis zat ver weg. Nadenken als een vis dan maar weer: we zoeken voedsel en durven dichter naar de kant te komen in de schemer, maar daar wel diep blijven, jongens! Een enkele Nomad aangebonden en in alle richtingen werpen en in een redelijk tempo instrippen. Dat leverde binnen 20 minuten nog twee regenbogen op. Wauw, lekker gevoel! De laatste was de kleinste, maar sprong wel 4 keer boven water. Hij was het er duidelijk niet mee eens.

Omdat het de volgende dag weer zulk weer zou zijn wat berichten hierover op de Poldervlieg app gezet, inclusief foto’s van de vissen en de vliegen, zodat meer clubleden dit gevoel zouden kunnen ervaren. En inderdaad er waren er de 31e een aantal die wat aanbeten hadden, maar geen doorbijters. Martien appte dat hij er op dinsdag de 30e een had gevangen op de vlonders aan de Zuidzijde, ik had daar inderdaad een hengel zien flitsen.

Willem appte nog dat ik vanaf 1 april wel de staart van de Nomad moest afknippen om aan 2 ½ cm te komen in de maande april en mei. Dat inspireerde mij om een doos 2 ½ cm vliegen te gaan samenstellen, maar daarover later meer.

Er zit dus genoeg vis, probeer het eens, maar mijn advies zou zijn of ’s ochtends heel vroeg, of tegen het donker aan.

  • Hits: 674

Lid worden?

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.