Skip to main content

Nesbos 2021

Tevoren had ik een flinke doos met lichte nimfen gebonden, vooral glaskralen en me erop verheugd. Maar helaas, een nogal zware week vooraf leidde ertoe dat ik me die zondag niet lekker voelde. Afgemeld bij Roland dus maar. Achteraf bleek dat het weer tegenzat, in tegenstelling tot de voorspellingen (gebeurt vaker), en de vangsten nog minder.

Maandag 6 september leek het ideaal om het nog eens te proberen. Warm weer, 23. graden, behoorlijk bewolkt, wind 2 uit het oosten. Van Aad had ik begrepen dat er vooral laat goed gevangen werd. Planning daarop aangepast. Rustig houden overdag en laat van huis. Pakje brood mee. Om 17.40 stapte ik het water in bij het Nesbos, onder Medemblik. Alleen. 600 meter zuidelijker , bij het schiereilandje) zag ik enkele figuren in het water staan, maar die waren snel weg. Weinig planten gelukkig.

Begonnen met op de punt een tungsten nimf en op de dropper een glaskraal. Een paar tikjes stemden hoopvol. Een paar mosselen gehaakt  op de tungsten minder. Ondiep en teveel over de bodem kennelijk.  Twee glaskralen dus maar. Toen ik wat verder waadde, tot de zandbank bijna, zag ik allerlei gehap aan de oppervlakte.??? Stegen ze nou? Waarnaar dan?

Jan003

Overgegaan op de “washing line” techniek. Op de punt een goed drijvende vlieg, en op twee droppers daarvoor glaskraal nimfen. Die drijven dan net onder de oppervlakte. Resultaat: drie voorns en een baarsje.  Het leek een beetje op vissen vroeger in de Hofmanshaven, er zwom een schooltje rond en af en toe pakte je wat. Alleen kon je dit schooltje redelijk volgen, omdat ze bovenkwamen. Ze pakten geen droge vlieg, maar wel de nimfjes net onder de oppervlakte. Weer wat geleerd.

Na een boterham staande in het water nog een tijdje geprobeerd, maar het stijgen was verdwenen. De droge vlieg aan de punt verwisseld voor een natte vlieg en de twee glaskralen gehandhaafd.  Rond 20.15 uur ging het schemeren, doorgevist tot 21.10 uur (nog net geen nachtvergunning nodig.:-). Toen nog 11 vissen gevangen, op wat dieper water. Op het laatst zag je niks meer, maar de harde rukken maakten veel goed. Een paar windes en twee mini snoekbaarsjes, heel fraai om te zien. Jammer dat er geen prijs was voor de kleinste snoekbaars op een nimf deze keer. Alles op de nimfen, niks op de natte vlieg.

Jan001

Drie en een half uur vissen en 15 vissen, plus een leeg hoofd. Lekker gevoel. De stilte was oorverdovend, behalve als er een vlucht ganzen overkwam (gebeurt nog meer dan vliegtuigen op Schiphol tegenwoordig). En de aloude visserswaarheid weer eens bevestigd gezien: het beste vis je heel vroeg of laat. Ooit aan de Kyll bij Hillesheim viste ik van 05:30 uur tot 07:00 uur. Stuk of 17 als ik me goed herinner, allemaal droog. Zodra de zon over de bergtop kwam was het feest over.

Nog twee zaken, mocht je ook eens ’s avonds willen proberen daar: de dijk van Aartswoud naar Medemblik lig er vanaf 20 uur uit de komende tijd, dus terug via Hoorn over de A7. En neem Deet oid mee, want na zonsondergang stikt het van de muggen.

  • Hits: 531

Lid worden?

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.