Skip to main content

De drie snoekjes

Vroeger, toen alles beter was☺ had ik per vismiddag toch altijd wel een snoek op de kant, en soms meerdere. In de vorige eeuw (opa wordt ouder) herinner mij een zaterdagmiddag, waarop Nederland voetbalde in een WK of EK of zoiets. Aangezien die sport mij weinig boeit ging ik vissen in een doodstille wereld. Bij het Poldermuseum ving ik 1 flinke snoek, 2 snoekbaarzen en 3 baarzen. Makkelijk te onthouden dacht ik nog. Maar nooit meer herhaald. Op die stek al lang niks meer gevangen.

Deze winter, of wat daarvoor doorgaat, een flink aantal pogingen gedaan op diverse plekken tot in de verre omtrek van Heerhugowaard. Maar meestal niks of een enkele tik. Natuurlijk golden de gebruikelijke excuses: de wind stond verkeerd, de zon was te fel, te donker weer, en het water was vrijwel overal heel helder. Een keer op de Zandhorst zag ik een leuke snoek mijn streamer volgen tot de afgemaaide rietkraag onder mijn voeten. Hij deed zijn bek open, ik wachtte even en sloeg aan, mis en een grote klap toen hij mij zag bewegen.

Omdat ik een verhaal las van Frits, die wel flink ving, ben ik overgegaan tot zijn methode. Normaal gebruik ik een 9 ft # 9 hengel met zware streamers, die vroeger, jawel, vaak succes garandeerden. Nu proberen met een 10 ft # 5 met kleinere streamers. Vaak een zgn. Hans Kluken streamer, die hij ooit voorbond op de club. Bontstaartje achterop haak, wat flashabou en rode hackle. Echter deze methode bleek paar keer ook negatief uit te pakken.
Maar 21 januari vanaf de middag een rondje Beverkoog gedaan. Zacht weer, grijze lucht, vrij weinig wind. De Bovensloot niks, bij de Mercedes garage naar het Lage water en daar na 100 meter…. Bang, een snoekje van ong. een halve meter, mooi, klein, maar nogal boos en flink vechten. Daarvoor was ik nogal ongeconcentreerd, zo van het zal wel weer niks worden, piekeren over de website van de club enz., maar vanaf dat moment scherp. Verder gelopen en hup nummer 2. Precies 50 cm. Wauw, ik kan het nog! Ze zijn los! Doorgaan nu! Achter het VSM gebouw even bij een duiker geprobeerd en daar nr. 3, cm of 44. Een belangstellende dame met twee zoontjes wat uitleg gegeven over vissen in het algemeen (begin met een kleine vaste hengels jongens!) en vliegvissen in het bijzonder. De snoek vonden zei erg mooi (een snoek heeft 700 tanden jongens!) Wie weet over een jaar of 14 een paar nieuwe leden voor onze mooie club.
Tevreden reed ik naar huis, toch 1.40 meter snoek gevangen dacht ik positief☺. Weliswaar in drieën, maar allemaal gave vissen en sterk ook. Snel maar weer eens gaan.

IMG 5676IMG 5677

IMG 5678

  • Hits: 516

Lid worden?

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.