Skip to main content

Serial killer

Al mijmerend wat komend jaar mij weer zal brengen op vliegvisgebied, bekijk ik het grote aantal goed gevulde vliegendozen dat ik in de jaren heb verzameld. Dat zou toch wel genoeg moeten zijn om alle uithoeken van mijn hobby te bevissen? Natuurlijk kan het zijn dat je aller succesvolste vlieg aangevuld moet worden omdat er in de loop van de tijd te veel in een boom of aan een onderwaterplant zijn blijven hangen. Maar afgezien daarvan, heb je nog iets nieuws nodig?

Die zoektocht naar nog een betere vlieg gaat altijd onverminderd door. Althans, bij mij dus. Natuurlijk heb ik bijna alle gangbare vliegen voor het water dat ik bevis. Maar soms moet je even out of the box – letterlijk vertaald als: uit de doos – om succesvol te vangen. Omdat de vis gewend is geraakt aan die gangbare vliegen. Dat wil wel eens gebeuren bij hoge hengeldruk, zoals het geval kan zijn als er te veel gericht op snoek wordt gevist. Dan kent die snoek dat streamertje dat iedereen gebruikt op een gegeven moment wel. Op Baggelhuizen komt dat dressuurgedrag ook voor. Niet bij pas uitgezette vis, maar wel na enkele weken raakt die vis gewend aan veel gebruikte patronen. Dan moet je overschakelen op meer natuurlijke imitaties. Of iets geheel anders proberen.

Op zoek naar weer wat nieuws stroom ik regelmatig het internet af en bezoek enkele populaire vliegvissites. Zo heb ik een voorkeur voor @RhysFishes die veel wetenswaardigheden vertelt over het vissen op forel op groot, stilstaand water. Technische dingen die ik nog echt niet wist of patronen die het in een bepaald seizoen beter doen dan anderen. Meestal krijg je na het bekijken van zo’n video meteen iets anders aangeboden waar je geen behoefte aan hebt. Maar kortgeleden werd mijn aandacht toch getrokken door de opvallende aankondiging van een patroon onder de naam “serial killer”. Dat klonk wel erg als een reclame slogan voor een bioscoop film, maar bleek een verwijzing naar een vlieg te zijn. En na het begin van de betreffende video bleef ik toch kijken en raakte overtuigd dat ik die vlieg moest toevoegen aan mijn bestand. Hoe kon ik al die tijd zonder die ‘’serial killer’’ door het leven zijn gegaan?

Zonder gekheid, het lijkt me echt een goede vlieg voor Baggelhuizen. Oordeel zelf maar en zie de foto. Dit patroon combineert inderdaad veel aantrekkelijke eigenschappen in een vlieg: zichtbaarheid, aantrekkelijke kleur, beweeglijkheid, iets van een natuurlijke imitatie en, niet onbelangrijk, een goed mondgevoel. Zodat de vis ‘m niet meteen uitspuugt. Voeg hier aan toe dat ik vermoed dat deze vlieg min of meer ‘nieuw’ zal zijn op Baggelhuizen en je hebt zo maar, inderdaad, een potentiële ‘’serial killer’’.

worm1

Wat je nodig hebt is een weerhaakloze haak #10, oranje flos, rode, rubber draad (ik gebruik body glass) en roze of rode squirmy worm. Het patroon zit aardig vernuftig in elkaar en na een paar keer krijg je de handigheid erin wel te pakken. Kijk zelf maar hier hoe je deze vlieg bindt:

    

En nu wachten tot er geen ijs meer ligt en ik een keer naar Baggelhuizen kan gaan. Altijd goed midden in de winter. En als je door de week gaat, kan het zo zijn dat jij en je maten als enigen op de plas staan. Wat wil je nog meer? Ja, die grote forel die al een paar seizoenen Baggelhuizen heeft overleefd aan de haak slaan. Omdat hij die streamertjes wel heeft gezien, maar dit nieuwe patroontje niet. Daar duikt hij bovenop, want in dat koude water kan hij wel een lekkere hap gebruiken. Om er achter te komen dat ie toch weer voor de gek is gehouden. Deze keer door mij. En ik ga hem dat vertellen, na een mooie dril en voordat ik hem weer laat zwemmen.

IMG 1859 scaled

  • Hits: 326

Lid worden?

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.