Skip to main content

De Joost Stolk Memorial 2023

En zo verzamelden zich op zondag 4 juni een stuk of negen clubleden aan het strand van Luna onder de rook van Heerhugowaard. Van te voren waren de berichten via whatsapp al wat sceptisch over de vangkansen die dag. Elders werd er weinig gevangen, het was prachtig weer en de wind waaide al weken uit het noordoosten. Maar collectieve scepsis over vangkansen heeft waarschijnlijk een grotere invloed dan de richting van de wind, vermoed ik zo maar. Kijk er het stuk over algoritmes en vangkansen maar op na. Gelukkig kwamen we niet samen om ons emmertje zo veel mogelijk met vis te vullen, maar vooral om Joost Stolk te gedenken.

Voor onze jongste leden: wie was Joost Stolk eigenlijk? Het is niet mogelijk om hem in een enkele paragraaf te duiden, want Joost was iemand die je niet zomaar beschrijft. Hij was een grondlegger van het vliegvissen in Nederland, ex voorzitter van onze club, een welbespraakt en invloedrijk lid, en bovenal een begenadigd en (inter-)nationaal bekende bouwer van splitcane hengels. Joost was vooral ook een heel warm en aardig mens, behulpzaam en bereid zijn kennis met iedereen te delen. Misschien kan je je het beste een beeld vormen als je het filmpje Splitcane! bekijkt dat ik van hem heb mogen maken: https://www.youtube.com/watch?v=lmnz7vYvyrs

De Memorial begint steevast met een goede slok whisky en eentje voor Joost die we symbolisch in het water schenken. Dan gaan we met zo veel mogelijk splitcane hengels te water. Niet iedereen heeft zo’n hengel, maar dat maakt niet echt uit, want het gaat er meer om dat we er samen zijn. Voor het vangen maakt het ook niets uit, want die middag vingen we met z’n negenen welgeteld een enkel voorntje (en dat ook nog in een ander water). Wat zou Joost wel van ons denken, als hij daar boven in een hemels hengel paradijs zou zitten en ons zou gadenslagen? Hebben ze nu alles vergeten wat ik ze geleerd heb? Kunnen ze nog steeds niet fatsoenlijk een vlieg met een splitcane hengel werpen? Of misschien: allemaal de verkeerde vlieg gekozen, hoe krijgen ze dat voor elkaar? Maar waarschijnlijk dacht hij: wat aardig dat ze me nog herdenken, zelfs mensen die me nooit gekend hebben.

Memo1.jpg

Dus beste Joost, vis daarboven lekker verder met je splitcane hengel, wij ploeteren nog wat verder hier beneden ondanks noordoosten wind, stikstof en waterkwaliteit en de volgende keer weer optimistisch dat we wat moois gaan vangen.

  • Hits: 242

Lid worden?

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.