Skip to main content

Juli en augustus met de boot op het Alkmaardermeer, leuk vissen maar moeizaam vangen

Natuurlijk heb ik in de afgelopen maanden ook wel elders gevist al is de keuze in de zomermaanden niet zo groot. Het meeste polderwater is niet te benaderen of te dichtbegroeid, het Geestmerambacht naar mijn smaak te druk en dat gaat ook op voor de grachten en singels in deze periode. Het is dus gebleven, naast de dagjes Alkmaardermeer, bij vissen met de streamer in het kanaal maar de vangsten waren uitermate slecht. Veel verkeerde of geen stroming maar ook vaak troebel water.

Het grootste deel van de tijd heb ik dus samen met Hans Kluken doorgebracht op het Alkmaardermeer. Door vakanties etc. begonnen we dit jaar laat, namelijk 27 juni, dus zelfs na de Poldervliegdag op het Alkmaardermeer van 25 juni. Die dag liet ik aan mij voorbijgaan, 9.00 uur beginnen vond ik al te vroeg, laat staan 7.00 uur, al was dat wel een verstandige beslissing gezien de hitte die dag.

De 27ste juni was het gelukkig een stuk koeler maar wat de vangst betreft hadden beide dagen echter wel overeenkomsten. Ook wij moesten die dag erg zoeken naar de baars en echte compacte scholen kwamen we niet tegen. Wel gebieden waar duidelijk meer baars aanwezig was maar ook daar lagen ze niet gestapeld zoals een jaar of zes geleden nog vaak voorkwam. Ook toen moest je wel zoeken (al waren er altijd wel topstekken) maar als je een school trof, was je na het ankeren zo een uur tot anderhalf uur baars aan het vangen. Dat maken we de laatste jaren al niet meer mee al ging het die dag nog niet eens zo slecht met allebei toch een stuk of 10 baarzen waaronder ook een paar dertigers. Maar ook dit jaar maar zelden een specifieke plek waar je langere tijd met twee ankers uit kon gaan liggen en een flink aantal baarzen vangen. En de twee keer de afgelopen maanden dat we wel zo`n plek vonden, was de “pret” van korte duur.

Fritsxxx2

In het activiteitenverslag van 25 juni beschreef Jan Spruit dat zijn enige baars van de dag losschoot maar dat is een beeld dat Hans en ik ook herkennen, niet alleen de 27ste juni maar eigenlijk nog steeds. Regelmatig haak je voor het gevoel knappe baarzen die na enige tijd, helaas nog ongezien, toch losschieten. Sommige baarzen dril je nog wel uit tot vlak bij de boot, dan zie je dat het om mooie ruim 30 + baarzen gaat, en op het laatste moment schieten ze toch los. Opvallend is wel dat je in dat geval wel kan zien dat de baarzen heel vaak maar licht gehaakt zijn, ook degene die je wel in de boot krijgt. Wij beiden hebben tot nu toe maar twee of drie keer de onthaaktang moeten gebruiken. Dit terwijl er toch evengoed al aardig wat baarzen gevangen zijn. Weliswaar veel en veel minder dan vorige jaren maar gemiddeld een 12 knappe baarzen per dag lukt nog wel en dan tellen we de schaambaarsjes (< 15 cm) en “Zwitserse” baarzen (> 15/ < 22 cm) niet eens mee. En de vangsten zijn dan natuurlijk wel veel minder dan vroeger maar Hans maakte terecht ook de opmerking dat de gemiddelde vangst, aantallen en formaat, per dag op het Alkmaardermeer, in de polder als goed beschreven zou worden

Overigens vind ik het ook weer niet heel erg dat de baars dit jaar zo vaak de streamer voor in de bek hebben zitten. Zeker in de zomer en vroege herfst kunnen baarzen de streamer vaak zo gretig nemen dat het moeilijk wordt deze te verwijderen, ook al vis je weerhaakloos. Dan liever maar af en toe vis verspelen, al blijft het een raadsel waarom ze zo voorzichtig de streamer pakken. Toch een kwestie van geen voedselnijd door de geringe concentratie (schoolvorming) van de baarzen? Inmiddels is het eind augustus en hebben we nu twee maanden op een uitzondering na elke week wel op het Alkmaardermeer gevist. Echt heel goede dagen hebben we nog niet meegemaakt al troffen we 28 augustus wel weer een dag waarbij we op het Limmerdiep een gebied vonden van ongeveer 40 bij 40 meter waar heel veel baars zwom en we voortdurend al zoekend beet hadden en ook mooie baarzen vingen, maar zodra we met beide ankers uit stil gingen liggen amper nog vis vingen. Ook het kunstaas, waarmee we daarvoor voortdurend succes hadden, leverde amper nog vis op. Maar er zijn dus nog wel behoorlijk wat baarzen op het Alkmaardermeer.

Uiteindelijk is het zo, dat wat we de laatste maanden ook aanbinden, we met zwarte streamers van 5 – 7 cm in de afgelopen maanden het meeste succes hebben met als goede tweede optie (opmerkelijk genoeg) heel bonte streamers (chartreuse/geel/oranje) of fire tiger. Deze tweede optie dan wel behoorlijk snel gevist. Wat dat betreft is die voorkeur van de baars niet erg stimulerend voor het binden van nieuwe creaties en aanvullen van de voorraad is ook niet echt nodig. Streamers verspelen is op het Alkmaardermeer is sowieso zelden het geval, hooguit door snoek en tot nu toe is dat dit seizoen nog maar een keer het geval geweest.

Omdat ik het binden van vliegen en vooral het bedenken van nieuwe creaties toch altijd wel een ontspannende bezigheid vind, ben ik mij dan maar gaan bezighouden met het bedenken van diverse, liefst zo eenvoudig mogelijke, constructies om drijvende streamers  te binden. Dan wel weer met minimaal drijfvermogen zodat een zinkende of zelfs intermediate lijn de streamer snel onder water trekt.

En natuurlijk is het jammer dat de vangsten zo achteruit gegaan maar anderzijds daagt het wel uit om toch de plekken te zoeken en de tactiek te vinden om toch nog de nodige baarzen te vangen en die keer dat het dan wel eens goed lukt, is dat extra bevredigend.

En daarnaast blijft het toch zo dat een dag met je maat op het water, in het prachtige gebied wat het Alkmaardermeer ook is, elke keer weer een genoegen is, ongeacht de vangst. Na een dag vissen op het Alkmaardermeer ben ik ook altijd verzekerd van een zeer goede nachtrust waarbij zoals gezegd wel een heel flink kanon nodig is om mij te wekken.

Dat zal ongetwijfeld ook bevorderd worden door de traditionele single malt na afloop van de visdag Dat was gedurende deze twee maanden de Glenkinchie die nu tot de laatste druppel genuttigd is. Het was een Glenkinchie 12 years old, een Lowland whisky. Op zich een mooie malt,  Hans vond de smaak prima, maar naar mijn smaak was de malt iets te strak. Maar dat kan ook komen omdat mijn smaak wat verandert en ik toch wat meer ga neigen naar zachtere single malts. Maar goed, het is aan Hans om de nieuwe single malt uit te kiezen die de komende weken uitgeschonken gaat worden op de après – vis. En voorlopig zal dat nog wel na een dagje Alkmaardermeer zijn, de boot gaat pas begin/half oktober het water uit en de winterstalling in. Of de komende vijf weken dan nog verrassingen in petto hebben zal in een volgend artikel wel duidelijk worden.

Fritsxx1

  • Hits: 172

Lid worden?

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.