Skip to main content

Deze vlieg moet verboden worden!

Het verhaal dat deze vlieg introduceerde was maar kort. Hij zou vooral in de nazomer en de herfst zo effectief zijn, dat geen forel hem negeert. En daarom zouden verenigingen van zogenaamde still waters in het Verenigd Koninkrijk die vlieg willen verbieden. Natuurlijk was mijn interesse hier meteen mee gewekt. Doe mij die vlieg maar! Zou hij ook zo onweerstaanbaar zijn voor onze ruisvoorns?

Zie hier het bind filmpje

Het filmpje duurt nauwelijks drie minuten want veel omhanden blijkt de vlieg niet te hebben. Je kunt het zelfs enigszins ontluisterend noemen hoe eenvoudig deze killer vlieg blijkt te zijn: je rolt wat PTFE tape – ook wel teflon tape genoemd dat in elk huishouden wordt gebruikt om leidingen af te dichten – op een shrimp haak, voegt er knaloranje uni floss aan toe, lakt dit af en klaar ben je. Is dit dan de vlieg die verboden moet worden? We gaan het zien.

Baart1

Ik bind dus een hele serie van deze vliegen en ga naar een van mijn favoriete stekken waar ik recent nog veel ruisvoorn heb gevangen. Mijn eerste worpen leveren niets op, maar ik zie ook geen beweging in het water. Ik besluit me te verplaatsen naar een andere plek wat verderop, bind een pheasant tail aan de tip en houd een nieuwe vlieg als dropper. Ik begin meteen te vangen en wel alles op … de nieuwe vlieg. Na een tiental voorns op die vlieg te hebben gehaakt, vervang ik de phaesant tail door eenzelfde nieuwe vlieg en ga daar ook op vangen. Ik werp in en meteen springt er een ruisvoorn op. Meteen erna werp ik weer in, haal binnen en haak een ruisvoorn op enkele meters voor de kant. Dan haak ik een doubletje van twee ruisvoorns. Zo vang ik bijna 30 ruisvoorns binnen een uur, waaronder ook aardige exemplaren van rond de 25 centimeter. Ik ben dus helemaal overtuigd dat de vlieg die in het VK verboden moet worden, ook heel goed werkt in onze polder.

Baart2

Natuurlijk vertel ik dit verhaal meteen aan mijn vliegvismaat Jelke. Hij wordt net zo enthousiast als ik en bindt meteen ook een serie van die nieuwe vliegen. De volgende dag gaat hij er mee vissen op dezelfde locatie als ik en vangt er ook goed. Alleen… niet met die nieuwe vlieg maar met natte vliegen en redtags. Met die nieuwe vlieg vangt hij amper een vis.

De moraal van het verhaal? Daar kunnen we alleen maar naar raden. Lag het aan het moment van de dag dat Ik zo goed met die vlieg ving en Jelke niet, maar wel met heel wat anders? En de visser achter de vlieg, zijn of haar geloof erin, is misschien wel bepalender dan de vlieg zelf. Lag het aan de stijl van vissen of het het gewicht van de vlieg dat tussen Jelke en mij verschilde, wat mede bepaalde hoe en waar in het wateroppervlak de vlieg gevist werd. In ieder geval is er niet zoiets als een vlieg die altijd vangt. En is de titel ‘The Controversial Fly That Was Banned!’ een heel effectieve marketing truc die op mij goed heeft gewerkt.

  • Hits: 235

Lid worden?

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.